Förberedelser

Ta reda på vad för krav som finns på underlag, bärighet & tätskikt etc för den yta du ska belägga. Tala med din återförsäljare!

Golv & Vägg:
Byggkeramikrådet har samlade regler & rekommendationer för läggning av keramiska plattor i torra utrymmen såväl som i våtrum och andra. www.bkr.se

Granitkeramik inomhus bör monteras med fästmassa minimum klass C2. Rekommenderad kamstorlek: 4-10mm beroende på plattans storlek och underlag. Plattor med storlek 30x30 cm och större dubbellimmas på vägg. På plana golv kan med fördel flytfix användas. Plattor med storlek 30x60 cm eller större bör ej sättas i halvförband. Önskas förbandssättning så rekommenderas max ¾-förband.

Kapning utförs med diamantklinga & kakelskärare anpassad för granitkeramik. Håltagning utförs med diamantborr maskinellt.Ytterhörn gersågas med fördel med diamantkap -fräs eller -slipskivor. Kanter och hörn kan bearbetas, avrundas och formas enkelt med diamantslipskiva och polerpad i vinkelslip.

Fogning utförs med lämpad fog efter förväntad belastning och aktuellt utrymme. Fogfärg väljs med fördel i samma kulör som den aktuella plattan. Rekommenderad fogbredd 2 mm.

 

Utomhus:
Granitkeramik utomhus läggs med fördel i fästmassa på gjuten betongplatta. Följ BKRs "Riktlinjer för plattsättning utomhus"

20mm Granitkeramik kan också läggas i obunden konstruktion på piedestaler eller i stenflis. Instruktioner för läggning på piedestaler hittar du här. För läggning i stenflis, bör ytan vara väl inspänd och väldränerad. Mot fasta installationer så som exempelvis pool ska plattorna läggas i bruk. Förberedelser, grundarbete, stöd- och bärlager och läggning bör följa anvisningar enligt DCG.12 i "anläggnings AMA 20". Konsultera din återförsäljare och fackman inom anläggning.

Exempel på fog: VDW 840

Bänkskivor:
Bricmates bänkskivor måttanpassas efter varje kunds behov. Tala med din återförsäljare!

Granitkeramik är industriellt tillverkat av naturliga råvaror. Viss nyans- och storleksvariationer kan förekomma, kontrollera och godkänn därför alltid materialet innan montering. Reklamation av eventuella nyans- och storleksvariationer efter montering godkänns ej