Om granitkeramik
Hur Granitkeramik har fått sitt namn är ingen självklarhet. Men att det vittnar om materialets hårdhet och slitstyrka är tydligt. Det är faktiskt det tåligaste keramiska materialet som finns för ytbeläggning. I tillverkningen pressas finmald sand, lera och fältspat samman med extremt tryck för att sedan brännas vid hög temperatur. Resultatet blir en kompakt produkt utan sprickor, ojämnheter eller känsliga punkter.
Granitkeramik – vad är det?
Granitkeramik är ett slitstarkt och tåligt alternativ till traditionella kakel- och klinkerplattor som blivit allt mer populärt i Svenska hushåll på senare år. För att framställa granitkeramik pressas sand, lera och fältspat samman med extremt tryck för att sedan brännas vid hög temperatur. Resultatet blir en kompakt, slitstark och mångsidig produkt som fungerar lika bra i köket som i hallen eller till uteplatsen.
Granitkeramiken är ett av de tåligaste ytbeläggningsmaterialen som finns och dess hållfasthet gör att den klarar av utrymmen med stor yttre påverkan. Med en väldigt låg vattenabsorption (≤0,5%) tål granitkeramiken livsmedel, syror och rengöringsmedel mycket bättre än de flesta naturstenar som exempelvis kalksten & marmor. Materialet används därför i stor utsträckning i offentliga miljöer som köpcenter och gångvägar utomhus men fungerar minst lika bra till kök, badrum och hall även i vanlig hemmiljö.
Granitkeramik kan glaseras, målas, printas eller lämnas naturlig. Poleras, göras strukturerad eller matt för att fånga känslan av eller efterlikna andra material eller helt enkelt bara vara granitkeramik. På Bricmate har vi ett antal olika varianter och mönster, med bland annat exakta återgivningar av allt ifrån Kolmårdsmarmor och gotländsk kalksten till italiensk Carrara eller rå betong och cement - möjligheterna är många. Plattorna har även olika ytstruktur beroende på användningsområde och utrymme.
Bricmates granitkeramik i korthet:
- Ett slitstarkt och mångsidigt alternativ till traditionellt kakel och klinker
- Kan användas inomhus och utomhus
- Underhållsfritt
- Naturligt vackert men kan anpassas i stor utsträckning
- Kan efterlikna andra material
Användningsområden
Granitkeramik inomhus
De 9 mm tjocka plattorna fungerar bra på både golv och väggar inomhus, till exempel i badrum eller hallen.
Bänkskivor i granitkeramik
Skivorna med 12 mm tjocklek är anpassade för köksbänkar och är därför en smula blankare och lättare att hålla rena och torka av.
Granitkeramik utomhus
De 20 mm tjocka plattorna är i första hand tänkta för utomhusbruk och är därför tyngre med en lite grövre yta. Passar utmärkt att lägga på uteplatsen.
Granitkeramik vid pool
Vår serie Z har halkdämpningsklass R11/C och passar utmärkt runt pool och poolområden.
Att anpassa, lägga och installera granitkeramik
Det finns en del viktiga saker att hålla koll på innan du lägger granitkeramik. Det gäller att ha koll på vilka krav som finns för exempelvis underlag, bärighet och tätskikt för ytan du ska belägga. Om du ska kapa, såga, skära eller borra i granitkeramiken är det viktigt att du har rätt verktyg och redskap.
Under förberedelser & utförande har vi samlat ett gäng handfasta tips och riktlinjer för dig som står i begrepp att lägga granitkeramik. Läs mer här.
Rengöring av granitkeramik
Att hålla granitkeramik fräscht och rent är enkelt. Beroende på vilken typ av smuts eller fläckar som ska rengöras rekommenderar vi olika tillvägagångssätt och rengöringsmedel. Under skötselråd har vi samlat konkreta tips och råd, oavsett om det handlar om grundrengöring, daglig rengöring eller fläckborttagning.
Se vårt sortiment av granitkeramik här