Tips

Bra att veta

Här har vi samlat lite information som är bra att veta när man väljer keramik, sten- och glasgods till väggar samt golv.

Allt som framställs genom bränning av lera kallas keramik. Slutprodukterna och dess egenskaper skiftar beroende på typen av lera och tillverkningsmetoderna.

Kakel är glaserade lergodsplattor. De har begränsad hållfasthet, relativt hög fuktabsorption och används på väggar. På grund av vårt klimat lämpar sig kakel även bäst inomhus. Glasyren ger alltid en tät yta, men kan variera mellan blank och matt. Glasyren har dels en dekorativ funktion, men hindrar även fuktinträngning och gör plattorna lätta att hålla rena.

Klinker har fått sitt namn från tyskans ”klingen”, som betyder ”ljuda”, eftersom det täta godset ger plattorna en speciell klang om man slår på dem. Den huvudsakliga skillnaden mellan kakel- och klinkerplattor är dock att klinker har bättre hållfasthetsegenskaper och är inte lika känsligt för påfrestningar. Bricmates klinker är en granitkeramik som med sin låga vattenabsorption fungerar lika bra utomhus som inomhus. Våra plattor är exakt kantskurna och möjliggör läggning kant i kant, eller med extra smala fogar.

Mosaik är bitar av ett eller fler material som fästs på golv, väggar och valv. Enfärgade eller olikfärgade bitar i olika former sätts sida vid sida och bildar en stor variation av mönster. Det monteras med hjälp av sammanhållande ark, där flera bitar ligger i en färdig form som mönsterpassas, ark efter ark. Mosaik av glas och natursten hanteras i princip på samma sätt som keramisk mosaik.

Marmor är ett naturmaterial som bryts ur berggrunder där nyans och skiftningar är vanligt förekommande beroende på vilket land det hämtats ifrån. Marmor har kalcit som huvudmineral, vilket gör det känsligt för syror som finns i allt från vin till vissa rengöringsmedel. Syrorna påverkar dock inte hållfastheten, så förutom risken för missfärgning är marmor ett väldigt bra material för flera ytor. Då marmor är levande åldras det även vackert, vilket gör det till en tidlös, om än något porös, natursten.

Utomhusklinker
Bricmates utomhusklinker är anpassat för att läggas utomhus i trädgårdar, runt pooler, balkonger och andra utomhusmiljöer. De är halkskyddade och anpassade för att tåla frost, gångtrafik och andra påfrestningar, samtidigt som de är enkla att hålla rena.

För mer information, besök www.bkr.se

Stora format

Golv och väggplattor i stora format med smala fogar ger ett elegant och stilrent intryck. Det skapar också en känsla av större rymd, även i små utrymmen. Bricmates storformatsplattor i granitkeramik är exakt skurna och kan sättas med smala fogar, vår rekommendation är 1-2mm, beroende på underlag. Sättningen kräver större precision och hantverksskicklighet än montering av traditionellt kakel och klinker, som ofta har rundade och ojämna kanter. För att underlätta sättningen rekommenderas TEBO Byggtillbehörs nivåsystem ”Easy Level”. För mer info: www.byggtillbehor.se

Borrning

Ytorna på materialen varierar, kakel är ömtåligt, granitkeramik är hårt.

Vid håltagning av klinker och granitkeramik rekommenderar vi diamantborr TEBO Granito dry. Dessa borrar körs med vinkelslip och gör hål i keramiken mycket snabbt, 6 & 8 mm borr bör kylas i luften eller doppas i vatten efter några sekunders borrning. Borrar från 20 mm och uppåt kan köras utan vattenkylning. För mer info: www.byggtillbehor.se

Att tänka på när du ska borra:

  • Borrning med vatten medför stänk och smuts. Är keramiken monterad med fog kan fogarna missfärgas.
  • Ska du borra i kakel, tejpa och markera för att undvika att borren glider.
  • Vid borrning i granitkeramik, håll jämnt tryck och låga varvtal. Luftkyl borren eller kyl med vatten.

Kapning

För exakta snitt vid kapning av Bricmates hårda klinkerplattor med exakt skurna kanter rekommenderar vi vattensåg. Som alternativ fungerar även Kakelskäraren modell Sigma i kombination med diamantslipkloss för lätt fasning.

Vid kapning av mosaik rekommenderas tång eller kakelskärare, med mosaikplatta som tillbehör. För kapning med elektrisk diamantsåg rekommenderas modell Battipav.

För mer info, besök: www.byggtillbehor.se

Val av fog

Att välja fog är lika viktigt för slutresultatet som att välja platta, då fogbredden och fogfärg är något som tillför det lilla extra i slutresultatet. Trenden idag är att man väljer tunnare fogar som är färganpassade efter plattan, men du ska alltid välja det som faller dig själv i smaken.

Några tips när du väljer fog:

  • Vill du att fogen eller plattorna ska synas mest? Mindre plattor kräver mer fog, och ju mer fogfärgen skiljer sig från plattans färg, desto mer fokus hamnar på fogen. Med smal och färganpassad fog får du en mer stilren finish.
  • Ljusa fogar är svårare att hålla rena, för att behålla dess färg rekommenderas Filas rengöringsprodukter.

Val av fästmassa

Plattor med olika storlekar kräver olika typer av fästmassa. Ju större och tyngre plattan är, desto mer limmande effekt bör fixet ha. För glasmosaik är färgen på fästmassan viktigt beroende på fogfärg.

Två snabba tips:

  • För stora format på golv, använd flytfix.
  • Använd tandspackel med rätt tanddjup (se anvisningar från fästmassetillverkaren), samt eventuellt dubbellimning med fästmassa.

 

Bränningar / Shades / Caliber

Kakel, klinker och mosaik är en färskvara där nyans och storlek kan variera mellan olika produktioner. Bricmates kartonger är märkta med Shade/tono-nummer, som du bör spara. Var noga med att uppge denna information vid kompletteringsbeställningar!

Caliber anger plattans storlek.

Skötselråd

Följande rekommendationer för rengöring av keramiska plattor, granitkeramik och glasmosaik är hämtade från Byggkeramikrådets skötselanvisningar. Läs respektive produktblad om vad som gäller just din Bricmateprodukt och följ alltid bruksanvisningar för respektive rengöringsmedel.

Rengöring efter fogning.
Efter avtvättning av golvplattorna ska inga fogrester finnas kvar på plattornas yta. Eventuellt kan en tunn cementfilm finnas kvar på ytan. Plattorna bör tvättas med sura rengöringsmedel, typ ”Fila Deterdek” för granitkeramik och ”Fila Cleaner” för natursten. Ju längre hinnan får sitta kvar på ytan, desto svårare är den att få bort.

Löpande rengöring.
Smuts kan avlägsnas med våtrengöring med vatten och ett svagt alkaliskt rengöringsmedel, till exempel ”Fila Cleaner”. Överdosera inte rengöringsmedel och använd inte såpa – detta ger en tunn, fet beläggning på plattorna där smuts kan få fäste.

Ska du rengöra plattan eller fogen med kraftigare rengöringsmedel, tänk på att alltid förvattna fogen för att inte medlet ska bleka och/eller göra fogen flammig.