Tips

Materialet

Granitkeramik
9mm golv & vägg

Bricmates granitkeramik i 9mm tjocklek används för beklädnader av golv och vägg i badrum, hall och kök samt andra ytor där kakel och klinker vanligtvis används. Granitkeramik kan användas i hemmiljö såväl som offentliga rum och ytor så som butiksgolv, hotellrum och restauranger.

Granitkeramik är industriellt tillverkat av naturliga råvaror i huvudsak bestående av finmalt fältspat, sand och lera. materialet torrpressas under högt tryck och bränns sedan under höga temperaturer upp emot 1400 grader  i naturgaseldade ugnar. Resultatet blir ett extremt slitstarkt material vi kallar granitkeramik!  Okänsligt för fläckar tack vara sin extremt låga absorptionsförmåga. Tål starka rengöringsmedel, syror, fett & livsmedel samt högt slitage från gångtrafik.

 

 

Granitkeramik
12mm Bänkskivor

Bricmates granitkeramik i 12mm tjocklek, tillverkas i stora skivor om cirka 1,6×3,2 meter. Materialet används i huvudsak som bänkskivor , stänkskydd och kommodskivor i kök & badrum samt andra ytor där sten, trä,  laminat och andra material vanligen används. Granitkeramiken kan användas i hemmamiljö såväl som i offentliga rum och ytor så som bardiskar, bufféer eller receptionsdiskar.

Granitkeramiken är ett hygieniskt, hållbart och miljövänligt material som verkligen tål att användas tack vare sina överlägsna tekniska materialegenskaper. Innehåller endast naturliga råvaror och inga polymerer eller andra tillsatser och avger därmed heller inga emissioner.

Skivorna Tål högt slitage från köksredskap och får inga fläckar av citron, vin eller feta livsmedel. Lätt att hålla ren med vanliga rengöringsmedel mot exempelvis fettfläckar och kalkavlagringar.

 

 

Granitkeramik
20mm Utomhus

Bricmates granitkeramik i 20mm tjocklek används utomhus i trädgårdar samt på uteplatser, balkonger och terrasser där natursten, betong eller trall vanligen används. Granitkeramik kan användas i hemmiljö såväl som offentliga ytor så som trappor, runt pooler eller entréer tack vare sin halkskyddade yta.

Granitkeramik som är anpassad för användning utomhus har en grövre halkskyddad yta som gör att plattorna inte blir hala vid regn och snö. Plattorna är klassificerade enligt svensk och europeisk standard för användning kring exempelvis pooler.
Mycket lätta att underhålla och tål att exempelvis högtryckstvätts utan att påverkas.

 

 

Marmormosaik och kakel etc

Bricmates övriga sortiment innefattar kakelplattor, mosaiker och uttrycksfull äkta marmor i flera former och format. Dessa produkter kan användas i badrum och kök samt andra ytor där man antingen vill ha en vit neutral keramisk yta eller vill skapa ett uttryck som syns och sticker ut lite extra. Fungerar i såväl hemmamiljö som i offentliga rum och ytor.
I kakelsortimentet återfinns både raksågade plattor som kan sättas med tunnare fogar samt formpressade plattor med en lätt rundad standardkant.
Marmorserien U, innehåller flera klassiska och spännande former. Tillkapade från restprodukter i marmorbrotten vilket medför att en naturlig varierad blandning av toner.

Stora format

Golv och väggplattor i stora format med smala fogar ger ett elegant och stilrent intryck. Det skapar också en känsla av större rymd, även i små utrymmen. Bricmates storformatsplattor i granitkeramik är exakt skurna och kan sättas med smala fogar, vår rekommendation är 1-2mm, beroende på underlag. Sättningen kräver större precision och hantverksskicklighet än montering av traditionellt kakel och klinker

För att underlätta sättningen finns en mängd verktyg, tillbehör och hjälpmedel anpassade för granitkeramik.
Nivåsystem, sågar, kap- och polerskivor och borrar mm. Med rätt verktyg underlättar arbetet betydligt

TEBO Byggtillbehör är specialister på verktyg och hjälpmedel för plattsättning. För mer info: www.tebo.se

Borrning

Vid håltagning i granitkeramik rekommenderar vi diamantborrar för vinkelslip exempelvis ”Granito DRY”.
Dessa borrar körs med vinkelslip och gör hål i granitkeramik på ett snabbt och smidigt sätt. Det finns borrar som körs både torrt och med vattenkylning på marknaden. Följ leverantörens instruktioner!
För mer info: www.tebo.se

Att tänka på när du ska borra:

  • Borrning med vatten medför stänk och smuts. Är keramiken monterad med fog kan fogarna missfärgas. Täck ordentligt.
  • Vid borrning i granitkeramik, håll jämnt tryck och låga varvtal. Luftkyl borren eller kyl med vatten.
  • Ska du borra mindre hål, tejpa och markera för att undvika att borret glider.

Kapning

För exakta snitt vid kapning i granitkeramik  rekommenderar vi diamantsåg med vattenkylning. Som alternativ fungerar även vinkelslip med diamantklinga och Kakelskäraren typ Sigma i kombination med diamantslipklossar eller -skivor för att efterbearbeta kanter .

Vid kapning av mosaik rekommenderas vinkelslip med diamantklinga, tång eller kakelskärare anpassad för mosaik

För mer info, besök: www.tebo.se

Val av fog

Att välja fog är lika viktigt för slutresultatet som att välja platta, då fogbredden och fogfärg är något som tillför det lilla extra i slutresultatet. Trenden idag är att man väljer tunnare fogar som är färganpassade efter plattan, men du ska alltid välja det som faller dig själv i smaken.

Några tips när du väljer fog:

  • Vill du att fogen eller plattorna ska synas mest? Mindre plattor kräver mer fog, och ju mer fogfärgen skiljer sig från plattans färg, desto mer fokus hamnar på fogen. Med smal och färganpassad fog får du en mer stilren finish.
  • Ljusa fogar är svårare att hålla rena, för att behålla dess färg rekommenderas Filas rengöringsprodukter.

Val av fästmassa

Plattor med olika storlekar kräver olika typer av fästmassa. Ju större och tyngre plattan är, desto mer limmande effekt bör fixet ha. För glasmosaik är färgen på fästmassan viktigt beroende på fogfärg.

Två snabba tips:

  • För stora format på golv, använd flytfix.
  • Använd tandspackel med rätt tanddjup (se anvisningar från fästmassetillverkaren), samt eventuellt dubbellimning med fästmassa.

 

Bränningar / Shades / Caliber

Likt målarfärg, textil och andra industriellt tillverkade produkter så kan viss nyans och storleksskillnad förekomma olika produktioner.
Bricmates kartonger är märkta med Shade/tono-nummer, som du bör spara. Var noga med att uppge denna information vid kompletteringsbeställningar!

Caliber anger plattans storlek.

Skötselråd

Följande rekommendationer för rengöring av keramiska plattor, granitkeramik och glasmosaik är hämtade från Byggkeramikrådets skötselanvisningar. Läs respektive produktblad om vad som gäller just din Bricmateprodukt och följ alltid bruksanvisningar för respektive rengöringsmedel.

Rengöring efter fogning.
Efter avtvättning av golvplattorna ska inga fogrester finnas kvar på plattornas yta. Eventuellt kan en tunn cementfilm finnas kvar på ytan. Plattorna bör tvättas med sura rengöringsmedel, typ ”Fila Deterdek” för granitkeramik och ”Fila Cleaner” för natursten. Ju längre hinnan får sitta kvar på ytan, desto svårare är den att få bort.

Löpande rengöring.
Smuts kan avlägsnas med våtrengöring med vatten och ett svagt alkaliskt rengöringsmedel, till exempel ”Fila Cleaner”. Överdosera inte rengöringsmedel och använd inte såpa – detta ger en tunn, fet beläggning på plattorna där smuts kan få fäste.

Ska du rengöra plattan eller fogen med kraftigare rengöringsmedel, tänk på att alltid förvattna fogen för att inte medlet ska bleka och/eller göra fogen flammig.